dancing banana emoticonEmoticon Fruit dancingApple emoteStrawberry emoteDancing Grape emoteDancing Raspberry emoteDancing Lemon emotePineapple emote
Ü d v ö z ö l l e k ! :)
Ez a blog a gyümölcsökről szól. Információt és érdekességeket találhattok arról, hogy miért érdemes fogyasztani egyes gyümölcsöket, mire használják fel őket sőt még receptek is lesznek! A blog indulása: 2013. 01. 22.

2013. január 25., péntek

Alma

Alma 

Az alma egy igen finom és népszerű gyümölcs. Vitaminokban gazadag és a kalória tartalma is alacsony. Egyedül az alma az a fajta gyümölcs, amit más ételekkel is együtt ehetünk, anélkül, hogy erjedés lépne fel. Számos fajtája ismert: Starking, Gála, Idared, Jonathán, Freedom, stb..


Mi mindre jó az alma?

 Nyers, reszelt formában - különböző eredetű hasmenésnek jól bevált gyógyszere. Emésztést segítő hatású, vitamin, foszfor és almasav tartalma miatt pedig az agyműködésre is jótékony hatással van. Szabályozza a vese és a máj működését.

Almalé - frissen üdítő és kiválasztást fokozó hatású, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztési zavaroknál kifejezetten ajánlott. 

Almakúra - ajánlott köszvény, elhájasodás, vese és húgycső betegségeinél. Ilyenkor az almán kívül a napi étrendbe esetleg egy kevés rozskenyér vagy kétszersült beiktatható. Általában szintén 3 napig ajánlott a kúra.

 Almasavó - étvágynövelő hatású, a nyelv lepedékét eloszlatja, enyhíti a kínzó, hurutos köhögést. Ilyenkor az elfogyasztandó mennyiség egyénenként változik, gyenge gyomrúak naponta 1 - 2 evőkanállal fogyasszanak belőle.   

 Almamust - izületi, gyulladásos betegségeknél ajánlunk. Hasonló hatása van a tiszta almabornak is, melynek ezenkívül a nőknél menstruációt elősegítő hatása is van. Az almamust és almabor kedvelt házi szer orsógiliszta és galandféreg kiűzésére is. 

Apple Soap on LuullaTumblr

Érdekességek/Tudnivalók

  • egy közepes alma 80 kcal
  • egy almagyümölcs kb. 25%-a levegőből áll, ezért olyan könnyed
  • Egy alma elfogyasztásával nemcsak a fogak tisztulnak (ha fogtisztításra használod, válassz alacsony cukortartalmú almafajtát), hanem az íny is edződik.
  • Magas foszfor tartalmának köszönhetően sokat segíthet főleg azoknak, akik szellemi munkát végeznek, vagy gyenge az idegzetük

"Napi egy alma, az orvost távol tartja!"
Így szól a régi mondás, de sajnos ez manapság kevés, egy betegség megelőzéséhez.